Pieps


 Gornik in Pieps sta na Starem vrhu pripravili plazovno delavnico. Na delavnico so povabili posameznike iz cele Slovenije in iz raznih profilov. No, bili smo kar pisana druščina. Predaval je Michi, gorski vodnik, ki je zaposlen v Piepsu in se ukvarja z preizkušanjem nove plazovne opreme.




 Levo so žolne z eno samo anteno, desno z dvema antenama in na vrhu žolne s tremi antenami.


 Ena antena pomeni ožjo elipso signala. Pri dveh oziroma treh antenah se elipsa širi, odvisno od moči ter dolžine antene.


 Ena žolna na oddajane, z ostalimi pa merimo domet. Domet glavne antene je več ali manj enak, razlika je v kakem metru. Večje razlike se pojavijo, ko merimo domet druge antene.

 

 Pri preizkušanj žoln raznih proizvajalcev smo prišli do sklepa, da je zelo važno, da poznaš svojo žolno, saj so stili iskanja odvisni od tipa žolne.


 Primer, ko pride do navpičnega, najbolj neugodnega zasutja.  Tu se izkažejo žolne s tremi antenami.
Zastavice prikazujejo točke z najmočnejšim signalom. Oddajnik je na drogu, cca 2,5m nad tlemi. Pri eno antenski žolni se pojavijo tri točke,  pri dveh dve točki, pri treh pa se pojavi ena.


 Obravnavali smo tudi težave, ki se pojavljajo pri iskanju starih analognih žoln. Prvi problem je šum, ki moti sodobne žolne, ki šum prepoznavajo kot samostojen signal. Druga težava je ta, da ima žolna veliko toleranco glede oddajanja signala. Pri frekvenci 457kHz pride do odstopanja okrog 80 kHz, kar lahko že moti sodobne naprave, ki so v izogib temu, da bi bile manj občutljive na osebne elektronske pripomočke, precej bolj točne.


Preizkusili smo tudi Iprobe sondo, ter mali Backup oddajnik. Predstavili in sprožili smo tudi novi plazovni nahrbtnik.

http://vimeo.com/85706616


Torej, povzetek... Lepo bi se zahvalil Sebastjanu za povabilo. Matjažu in Dušanu za podporo projekta.
Glede žoln. Naučili smo se nekaj novih trikov, predvsem pa so bile stvari nazorno predstavljene.

Neodvisna ocena: Trenutno najboljši  nakup (razmerje kvaliteta-cena)  bi bil Pieps DSP Sport.  (Pro je pač predraga)

Ni komentarjev: