Kanjon Save


Nekateri biseri se skrivajo tako rekoč za ovinkom. Reka Sava, ki je pod Kranjem ujeta v zapornice dveh hidroelektraren, skriva v bližini Trboj prav neverjeten kanjon. Reka je tu mirna in globoko v soteski. Kako neverjetna je bila preden so jo zajezili si je danes kar težko predstvljati. Naša pot zavije v sotesko takoj pri zapornici HE Mavčiče, kjer se zaključi Trbojsko jezero ter začne kratek odsek reke Save, dokler ta ponovno ne zadene ob zapornice v Medvodah. 


 Sava je v soteski mirna in globoka. Odkar dela čistilna naprava v Kranju s polno paro se to pozna tudi pri vidljivosti v reki.



 Pot se vije nad reko v gostem gozdu. Glede na toplo letošnjo zimo je bil sprehod po svetlem listnatem gozdu prav prijetno topel.



 Konglomeratne stene kanjona, polne spodmolov ter malih jam, ki so nekoč, tako kot danes, nudile zavetje. Sedaj predvsem ribičem "na črno"in kadilcem skrivačem. Klopce pa kakemu parčku.



 Pot se zaključi v kampu v Dragočajni. Lokacijo poznam iz svojih veslaških potepanj po Savi. Vedno me preseneča, koliko ljudi se v toplih mesecih ustavi v tem kampu, daleč od katerekoli turistične zanimivosti.



 Ta sprehod je bolj dišal po jeseni in ne po prvih dneh novoletnih praznikov.



 HE Mavčiče



Trboje in zimske gore Kamniških Alp. Letos zima res ne postreže z nekimi pravimi razmerami.

Ni komentarjev: