Cerkniško jezeroCerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik!


Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

Cerkniško jezero je prvič omenjeno že v antiki, na zemljevidih Evrope pa se pojavlja vse od 15. stoletja. V njegovo delovanje se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor, kar mu je prineslo članstvo v londonski Kraljevi družbi. Tu je zibka krasoslovja in terminov, kot sta kraško polje in presihajoče jezero.

Pomen presihajočega Cerkniškega jezera torej daleč presega meje Slovenije. Danes je Cerkniško jezero, skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo, razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Natura 2000 območje. Ko sva prispela na obalo jezera, sva kmalu naletela na ostanek naše družine, ki je imel iste načrte za preživljanje dneva. Veslanje po jezeru. Moj kajak sem posodil očetu, ki je takoj odveslal odkrivati oddaljene obale jezera, midva pa sva zasedla družinski kanu in se odpravila na pomoč očetu kot plavajoča platforma v primerku preobračanja. No, kajakaša jasno nisva ujela, on pa se tudi ni prevrnil, saj če ne veš, kako nestabilen je čoln, potem se nekako ne obrne...


No, kanu ima nekaj prednosti. Ker je tako stabilen, omogoča boljše razglede. Glede prenašanja ter hitrosti, pa je druga zgodba.


Potem sem se v kajak spravil sam. Ko zaveslaš po tako velikem jezeru, doživiš poseben občutek svobode. Hitrost, predvsem pa odzivnost, da odpluješ in raziskuješ oddaljene obale in zalive jezera. Neslišnost ti da možnost, da se približaš pticam in živalim, brez da bi one opazile tebe.


Zavetje pred sunki vetra najdeš tik ob trstičju.Žabji pogled... Skrit v trstičju.Velikost jezera in igra oblakov, ki jih je veter preganjal nad planotami Notranjske.

Tabor družine Sušnik... V zagovor, naš je samo Zeleni Zmaj, vijola plovilo očitno pripada lokalcem...


Cerkniško jezero je nekaj posebnega. Ironija je bila, da sem ravno takrat bral Sobotno prilogo in v njej intervju Vesne Milek. Marko Pogačnik, umetnik in zdravilec zemlje trdi, da jezero predstavlja nek antipod urbani Ljubljani. No, vedno, ko zavijem na obale jezera, se počutim dobro. Se sprostim in uživam v miru in v razmišljanju. Jezero ima nekaj posebnega...


Ni komentarjev: