Brkini


Erika in Tadej sta prišla na nenavadno idejo. Če bi se jima lahko pridružila pri raziskovanju gozda. Da bi bila stvar bolj razumljiva, povejmo nekaj o lokaciji gozda. Sredi Brkinov, nekaj kilometrov od mesteca Podgrad, ob vasi Starod, tik ob meji s Hrvaško, leži vas Veliko Brdo. Od tod vodi makadamska cesta na samotno polje, kjer se cesta zaključi s slepo dolino, polno požiralnikov. Ta dolina, Brdanska dana, je pač tema Erikine diplome.


Zakaj pa sta iskala družbo? Med njunim prejšnjim obiskom sta med pregledom polja odkrila, da so travniki precej kvalitetno zorani. Jasno, s strani divjih pujsov. Ker pa lovski koledar trdi, da imajo svinje v teh časih svoj naraščaj, za katerega se razumljivo bojijo(so namreč precej okusni), sta si pri obiskih polja zaželela glasno družbo. Pri tem sta računala predvsem na mene...



Terenjenje in sondaža.


Primerki prodnikov, ki jih voda spira na polje.



Eva išče pujse samostojno.


Sledi pujsov. No, v vsem zanosu med pregledovanju razritih travnikov, mi nekako ni uspelo posneti lepe slike parklov.


Našle so se tudi sledi velike mačke.


Zamrznjen in precej suh požiralnik.


Požiralnik na robu slepe doline.


Sneg se je s časom samo okrepil.



Še en lep primerek požiralnika. Smer poležane trave nam pove, kam je tekla voda.






Fotogenične bale sena na polju.


Naša ekipa...


p.s. Pujsov nismo našli. Zgleda, da je hrup, ki smo ga zganjali, pregnal vse kosmate stanovalce tega precej osamljenege slepe doline. Sneg pa je prinesel vsaj nekaj vonja po zimi.

Ni komentarjev: