Labin


 Labin je Istrsko mesto na griču, nekaj kilometrov od morja. Nekoč je bilo center močnega premogovništva, ki pa je danes zamrlo. Turistično sta bolj znana naselja Rabac ter Sv. Marina, ki ležita ob obali. Za mene je mesto zanimivo tudi za to, ker sva skozi kolesarila s Krčem, ko smo se ob koncu gimnazije spravili na morje. Glede na to, koliko je mesto oddaljeno od Kranja, lahko sklepate, v kakšnem stanju sva bila tisti dan. No, tokrat sva se na obalo prestavila z Evo, da pregrejeva najine od mrzlih rek in noči premrte kosti.


 Mesto je zelo barvito in dinamično. Znano je tudi po svojem odporu proti fašizmu, ko so leta 1921 izvedli upor in ustanovili Labinsko republiko. Žal je imela revolucija bolj kratko sapo. Po dobrem mesecu je bil upor zadušen.


 Razgledi proti Učki na eni strani in morju na drugi. V mestu... Mačkon se mi je priklatil v kader...:) Evi je bil zelo všeč izbor barv mestnega muzeja. Vrata in portali

 Cesta mimo Labina se vzpenja tik pod mestnim obzidjem. Ki pa je zelo dobro ohranjeno in res mogočno.

In tako sva po nekaj dneh zaključila najino popotovanje od rek do morja. Izkoristil sem tistih pet dni dopusta, ki mi pripada, ter razširil veslaške izkušnje. 

Ni komentarjev: