Reka Krka


Pozno poletna odprava po dolenjski lepotici. Ker se kajakaštva lotevam tudi iz estetskih razlogov, se za spoznavanje rek spodobi, da si pogledaš njen izvir. Krka izvira pri vasi Krka... :) Njen pravi izvir je sicer Krška jama, vendar sva se tokrat zadovoljila brez odkrivanja podzemlja.


 Reka je že takoj ob izviru "konkretna" in ni nek mali potok. Žal pa še ni primerna za veslanje.


 Vhod v Krško jamo.




 Najino veslaško pot sva začela sredi vasi Krka. Od tam je reka že primerna za veslanje. Sicer je obupno počasna in mirna, tako da se človek pošteno namuči, da prevesla kak kilometer v najinih banjah za divjo vodo. Zato pa je bolj zanimivo na jezovih. Nekateri so visoki skoraj tri metre. In ko se zapelješ čezen in zgubiš stil z vodo, ter pikiraš v tolmun pod sabo... Skratka, tam stvari postanejo bolj zanimive. Za Evo in njen volumenski čoln niti ne, za mene in mojo "podmornico" pa. No, sedaj vem, da ne bom imel več težav pri prehodih čez pragove rek. Mi je pa v spominu ostalo prečkanje prelivnega polja male hidroelektrarne. Super drsalnica... Veslanje po Krki sva zaključila tam, kjer reka postane zanimiva za kanuiste. Se vrneva z drugo ladjo. :)


Prenočit in sušit sva se odpravila v najbližji kamp, ki je v Dolenjskih toplicah. Bila sva edina obiskovalce. Morda zaradi nizkih nočnih temperatur, morda pa zaradi generatorja toplotne črpalke? No, zjutraj nisva razmišljala o veslanju, ker so se roke vlekle po tleh za nama, niti ne o še eni noči ob Krki.

Ni komentarjev: