Kamenjak


Skrajni jug Istre je rt Kamenjak. Nekoč je bilo tu vojaško vadišče, zaprto območje, sedaj pa je zaščiteno območje in naravni park. Glede velikosti lahko rečemo, da je obale na rtu približno toliko, kot na slovenski obali.

Na rtu lahko vidimo enega zadnjih nepozidanih delov jadranske obale. Sedaj postaja predvsem športni raj, saj omogoča skoke v vodo,  plezanje nad vodo, kolesarjenje in pohodništvo. No, je tudi super poligon za morski kajak.




Raziskovanje skritih zalivov. Po sledeh so odkrili, da je Kamenjak tudi ena od najstarejših turističnih destinacij na svetu. V skalah no namreč našli odtise dinozavrov. Mislim, da se Hrvati s tem še ne hvalijo. Torej, tu so dopustovali junaki Jurskega parka.



Potke po otoku, ki so v pomladnih dneh popularne med kolesarji in pohodniki.


Na skrajni točki Istre.





Čas je bil, da namočiva noge v morje.


Če potuješ z biologi se tudi sam rahlo okužiš. Halofiti...



Vzameš si čas za kake rožice. Vem, da bo moja sestra ob pogledu na te slike rekla: "Iiiiii, toj pa čšđlčđ....kok lepo".



Test prastarega 300mm objektiva (ki ga prodajam za 80eur že cca 1leto). Ptič me ni niti slutil...


Sledil je še ogled Pule. Še eno od mest bivše monarhije, ki je po prvi vojni zgubila svoje bistvo. Nekdaj prvo vojno pristanišče, sedaj pa mesto, ki ne ve točno kaj bi samo s sabo.



Eksistenčno krizo so imeli že pred 2000 leti, ko so Rimljani tu zgradili svoje mesto in veliko areno. Če že ne vemo, kaj bi delali, se vsaj zabavajmo. V areni so bili in so še danes kulturni dogodki. Če je izvajalec slab, danes požanje zgolj kak žvižg in slabo kritiko, pred leti, ga je slab nastop lahko stal glave. Tako ima puljska publika že od nekdaj sloves precej zahtevne in muhaste.



Se pa pri areni lahko vidi, da so imeli Rimljani res dobre gradbenike. Po toliko letih stavba še stoji in služi svojemu osnovnemu poslanstvu. In to kljub temu, da je sedaj že kar nekaj let v upravljanju ljudstva, ki imamo skupne prednike. Če to primerjam s Šentviškim predorom...



Ni komentarjev: