Kredarica


Kredarica je najvišje ležeča planinska koča v Sloveniji. Odprta je vse dni v letu. GRS Kranj, AO Kranj in zadnja leta tudi PD Kranj se do koče povzpnemo vsako leto ob dnevu državnosti, 26.12.. Tako je bilo tudi letos. Priljubljen "Štefanov", kondicijski, prednovoletni, tradicionalni pohod postaja vse bolj priljubljen.


Rana ura je velela, da smo bil nad pastirsko kočo, ko se je naredil dan. Letos smo hodili bolj počasi, kljub temu, da snega ni bilo.V gorah ni nič spominjalo na pozni december. Temperature so bile kar visoke, snega pa le za vzorec.Nekje na Kalvariji se je začela nepretrgana snežna odeja. Tu je nastopil tudi čas za dereze.Rahlo pobeljen Triglav


Zadnja strmina, ki jemlje voljo do življenja... In prihod do koče.


Nekateri so se šli pogret v kočo. Termometer je zunaj kazal osem stopinj. Drugi pa so se šli postaviti v vrsto za vzpon na vrh. Gneča skoraj kot poleti.Lep dan in pobeg iz smoga dolin.


Malo posedanja na soncu in sestop nazaj v dolino.Nazaj v Krmo in stran od snega ter sonca... No, letos nas je bilo vseh skupaj že čez 70. Raztepeni po celem hribu, z različnimi urami odhoda in različnimi tempi. Razmere so že nekaj zadnjih let precej podobne. Pot je več ali manj kopna, po gozdu se najde led, snega pa za vzorec. Obujali smo spomine na leta, ko smo to turo lahko opravili na turnih smučkah. Daleč so ta leta...Ni komentarjev: