Okolica Trboj


Ker je bila zima letos presenetljivo zelena, sva se z Evo podala na pohod po vaseh okoli najinih Trboj. Opremljena z GPSom ter fotoaparatom sva začela lov na zakladke, oziroma Geocaching.


Kapelica pred vasjo Valburga je postavljena na mestu deželnoknežjega morišča, od tod ime Krvavo znamenje.


Če stojite pred kapelico, boste opazili, da se linija, ki poteka iz Starega gradu preko kalvarije (14 majhnih kapelic na pobočju nad vasjo) in linija iz oltarja cerkvice v Valburgi, sekata ravno na tem mestu, kjer danes stoji kapelica. Če si naredil kak hujši greh, so te na gradu obsodili in župnik je kazen požegnal. Potem so te odpeljali do vislic, kjer si zabingljal meter od tal. Tu je bilo krajevno morišče. Vislice so stale na križišču, popotnikom v poduk, predvsem pa zato, da duhovi usmrčenih ne bi našli svojih rabljev, da bi se jim maščevali.

Znamenje na križišču poljskih poti jugovzhodno od cerkve sv. Valburge tipološko uvrščamo med kapelice odprtega tipa.
Zgrajena je bila v 19. stoletju, slogovno izhodišče je klasicizem, ki se odraža v stebrih in strešnem zaključku.


Podružna cerkev Sv. Valburge v Valburgi je v Sloveniji edina cerkev, ki je posvečena tej svetnici. 
Sv. Valburga, opatinja (god 25. februarja), se je rodila v Angliji leta 710, umrla pa leta 779 v Heidenheimu v Nemčiji, kamor je odšla na prošnjo sv. Bonifacija (god 5. junija). Njene relikvije, ki so jih sto let po njeni smrti prepeljali v mesto Eichstätt na Bavarskem, so hodili častit tudi romarji iz naših krajev. Cerkev stoji ob cesti Vodice–Kranj nasproti dvorca Valburga. Baročna cerkev se prvič omenja že v 14. stoletju. Po njej se je kraj, ki se prvič omenja leta 1324, nekoč imenoval Šentomperga. Do leta 1952 se je kraj imenoval Sv. Valburga, ko je izgubil pridevek Sv. V cerkvi za oltarno sliko s podobo sv. Valburge stoji njen kip. Upodobljena je kot opatinja v črnem habitu, v levi roki drži redovna pravila, na njih pa stoji steklenička z oljem. Dolga stoletja je »olje sv. Valburge« veljalo za čudežno zdravilo. Na kamniti plošči njenega relikviarija v eichstättski cerkvi Sv. Notburge se je nabirala prosojna tekočina, ki so jo romarji nabirali v drobcene steklenice in jih raznašali po Evropi. Sv. Valburgi se priporočajo kmetje za dobro žitno letino, za srečo pri živini in varnost pred steklino. Za svojo zavetnico jo imajo tudi mornarji, saj jih varuje pred vodo in nevihtami.





Grad Smlednik (tudi Stari grad nad Smlednikom) je bil grad, ki je stal na vzpetini. Do njega se povzpnete v približno 30 min. prijetnega sprehoda. Najbolje je parkirati spodaj, sicer pa cesta pelje tudi do vrha. Danes so vidne le ruševine gradu.
Prvi lastnik gradu naj bi bil vitez Ulrih (Wdalricus de Fledinich) leta 1136. Prvotni grad je bil samostojen obrambni stolp (bergfried) z obrambnim jarkom, zgrajen v romanskem slogu. Po potresu leta 1511 so stolpu dozidali bivalne prostore in zunanje obzidje z obrambnimi stolpice v renesančnem slogu. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji. V Valvasorjevi Slavi vojvodine kranjske je omenjen kot grad Flednigg. O njem je napisal pesem tudi Simon Jenko. Ob poti na grad je 14 rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga. (Obnovljena je bila dvakrat, leta 1872 in leta 1992, dograjena pa leta 2001. 








Grad sva obiskala tudi zaradi zakladka. V tem primeru sva namestila še hroščka, ki sva ga našla v ferati na Turško glavo.





PVO  JLA - Hraše
Protiletalska obramba Jugoslovanske ljudske armade je bila razporejena po celotni nekdanji Jugoslaviji. Na severni strani Ljubljane je imela vojašnico v Šentvidu in položaj pritiletalske obrambe na severu Ljubljane v Hrašah. Tam so postavili podzemno garažo za premični radar in pripadajoče prostore ter dva bunkerja za posadko. Poleg tega je okoli razporejenih tudi in nekaj okopov za postavitev drugih vozil in opreme ter drugih potrebnih elementov za bivanje in protiletalsko obrambo.

.




Sam objekt je danes zapuščen in ga vojska ne uporablja več. V sami garaži je nek kmet shranil svoja vozila in zablokiral vhod v sam prostor garaže. Kljub temu pa so ostali prostori dostopni in si jih je možno ogledati.





Po blatnem polju, ki je bilo sumljivo podobno nasadom riža. Tržna niša! Bio riž... Sad ga nema... ;)



Smledniški grad in Valburga. Med Nemci in Skandinavci je zelo priljubljeno praznovanje Valpurgine noči. To je noč pred prvim majem, ko imajo čarovnice svojo zabavo. Moram priznati, da naši žuri na prvomajskih popotovanjih sploh ne zaostajajo za njimi. Sedaj vsaj vem, od kod jim izvor.... Takrat čarovnice popivajo in praznujejo. Gre za pravo verzijo noči čarovnic, ki je zelo popularna med satanisti.


Trboje.  Ja, tako je videti najina vasica ob Savi, pod Kamniškimi hribi.


Pa naj še kdo reče, da se nisva preselila v zanimive kraje...


Ni komentarjev: