Viševnik


Sivi Panter, Eva in jaz smo si zaželeli enega lepega turnega smuka. Zato smo se nič kaj zgodaj odpeljali na Pokljuko, ter od tam proti Viševniku.  Snega na Pokljuki je bilo veliko, našli pa smo celo parkirno mesto, kljub temu, da je bila ura že deset.


Z višino se je snežna odeja samo tanjšala.




Boj med drevesi po zdrajsani podlagi.





Hodili smo počasi, ker smo pričakovali, da bo sonce zmehčalo sneg v gornjem delu. Teorija se žal ni izkazala za uspešno, ker je bila na nebu tanka plast oblakov.




Na grebenu



Odprl se je pogled proti vrhu in tu smo se začeli lomiti po uničenih smučinah. Na Viševniku se resno vidi pomanjkanje kulture naših obiskovalcev gora. Ker je vzpon na vrh tako nezahteven, se zgodi, da se tja poda veliko ljudi, ki milo rečeno ne sodijo tja. Tega, da hodijo v supergah po snegu in lutajo preko celotnega pobočja, niti ne motijo preveč. Ampak to, da shodijo vse smučine, je pa višek nekulture. Nekdo potegne smučino, drug mu jo shodi. Potegnejo novo smučino, shodijo še to. In tako nekaj poskusov. Res ne razumem, zakaj mora biti pet shojenih poti. Razumem, da če je ena gaz, da tam hodijo pešci in smučarji. Če pa je že shojena pot, pa res ne razumem, zakaj je treba uničiti smučino, ki gre tik zraven...



No, na sedlu smo se pripravili na spust. Ki pa je bil v vršnem delu živ rodeo, se pravi, boj za preživetje.  V srednjem delu sem našel še nekaj mehkega snega v gozdu, kjer sem našel nekaj lepih zavojev. Spodaj pa si tako ali tako na smučišču.



... Edino, kar je potrebno paziti je, da da ti drevo ne skoči na pot...


...Zajček ni zvozil... ;)


2 komentarja:

Peter Oštir pravi ...

Hm, enkrat sem bral zanimiv članek od Čokla. Ima pa sledečo teorijo: če on potegne špuro, do vrha, potem mu je popolnoma vseeno ali jo kdo uporablja ali ne.
Povprečen obiskovalec gora, pa se rad huduje, če 'luknjači' načejo špuro, ki bi mu sicer olajšala vzpon. Čokl se sprašuje odkod turnemu smučarju pravica, da se huduje, če nekdo naluknja špuro. Zakaj? Dejansko jo je pešak uporabil tako, kot bi jo on.... Se mi je zdel dober članek, ki je osvetlil še drugo plat zgodbe :)

Matjaž Sušnik pravi ...

Hja, sem slišal še kakšno bolj radikalno varijanto od našega primorskega prijatelja hudičevega porekla. Mene bolj moti to, da imaš 5 uničenih špur... Če je samo ena, mi je popolnoma logično, da jo uporabljajo vsi, pešci in smučarji. Sicer sem mnenja, da kdor nujno potrebujo shojeno špuro za vzpon, naj ostane doma, ker za tako turo ni pripravljan..