Baška MTB


Najlepša jutra so zjutraj. Glede na to, da si poleti na morju, so ta zgodnja jutra precej zgodnja. V mraku sva vstala in se preko celega otoka odpeljala v Baško. Tam sem sredi plaže zajahal kolo in se odpravil na spoznavanje okolice.


Ture po otoku so odlično označene, opisane, ter z vsemi podatki, ki jih potrebuješ. Ta tura je bila recimo dolga 30 km, s 450m višine. Vsi opisi, zemljevidi in vodniki se dobijo v turističnem uradu. So brezplačni, moraš pa vprašati zanje. (nimajo jih na pultu)


Ker se je obetal eden od najbolj vročih dni, sem bil vesel zgodnje ure in sence v gozdičku, skozi katerega sem se dvigal proti platoju nad Baško.



Na vrhu se odpre razgled na "Lunino površje". Planota brez dreves, samo posamezni grmi, v katerih se skrivajo ovce. Ki niti niso preveč navdušene nad kolesarji.


Ko kolesariš sam, je tvoj edini sopotnik kolo. No, tudi edina fotogenična manekenka.


Jutranji oblaki... Žal so se nekje do 9ih že razkadili..



Ograde, ki poskrbijo, da ovce ostanejo vsake v svoji ogradi. Tudi vodni kali so tako razdeljeni.







Suhi zidovi.



Pot se spustiš nazaj v dolino Baške se pot razširi v kolovoz. Tu lahko najdeš nekaj zavetja v senci dreves, saj je pot speljana ob kanalu, ob njem pa je zasajen gozd.


Ponekod se najde tudi gladka enoslednica.



Tura se zaključi na plaži v Baški. Gre za eno od najbolj popularnih plaž Jadrana. Kar posledično prinaša boj za vsak kvadratni centimeter brisače, hojo po drugih kopalcih, ki se pražijo na pesku, ter poslušanje italjanov. Ki so glasni. In veliko govorijo.  No, glede na zgodnjo uro, ko sem zaključil turo, lahko povem, da gneče še ni bilo. Je bilo pa kar nekaj ljudi, ki so si delali rezervacijo peska... So nori ti turisti...


Ni komentarjev: