Sv.Marak


O cerkvici sv. Marka, ki stoji na istoimenskemu rtu, na otoku Krk, se res ne ve prav veliko. V bližini so našli ostanke rimske utrdbe, sledi naselja iz časa selitve narodov, ter grob nekega gotskega kralja. Vsi zapisi govorijo, da na rtu stoji stara cerkvica. Stara že v prvih zapisih. V vasi, ki stoji nad rtom se začenja zgodba knezov Krških, ki so se v 15. stoletju preimenovali v Frankopane, najpomembnejšo hrvaško plemiško družino.Ob rtu je tudi ena od najlepših plaž otoka, ki pa je bila za najin okus rahlo preveč obiskana.
Cerkvica je izredno slikovita in fotogenična.Najina ekipa, ko sva raziskovala zalive, mesteca, vasi in posebne kraje otoka. Včasih sva vedela, kam zavijava, včasih pa sva na slepo zavila v kak zaliv.


Včasih sem izvidovanje opravil na jutranjem kolesarskem izletu. Včasih pa popoldne v kajaku. No, marsikatero idejo sva dobila med gradivom, ki sva ga naplenila po turističnih uradih.Cerkvica in rt, skok v zgodovino, ali pa samo lokacija za fotošuting. Skratka, vredno obiska.


Ni komentarjev: